bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Echipa de cercetare

Specialist cu peste 37 de ani de experiență în ameliorarea si genetica plantelor de cultură Dr. Ing. Costel Vînătoru a parcurs toate gradele profesionale, de la CS III in 2003, la CS II in 2009 pana la CS I, in 2015. În paralel cu activitatea de cercetare, în anul 1999 a fost admis la cursurile de doctorat din cadrul USAMV București, Facultatea de Horticultură, sub îndrumarea profesorului universitar dr. ing. Corneliu Petrescu iar în 2006 își susține teza cu titlul ”Crearea de hibrizi F1 de tomate timpurii cu plasticitate ecologică și calitate superioară” obținând titlul de Doctor în Horticultură.
In 1996 pune bazele infiintarii primului Laborator de Ameliorare si Conservarea Biodiversității in legumicultura, din Romania. Simultan, a coordonat lucrările de aclimatizare si ameliorare la peste 200 de specii noi, care nu au fost cultivate în România si la care s-au obținut rezultate deosebite: Momordica charantia (castravetele amar), Cucumis metuliferus, Momordica cochinchinensis, Lophantus anisatus, Sideritis scardica (Mursalski chai), Brassica juncea, Perilla frutescens, Trichosantes cucumerina, Benincasa hispida, Basella spp., Smalanthus sonchifolius, Stevia rabaudiana, varietati noi de Salvia spp., varietati noi de Artemisia spp..

Expert in determinarea analizelor de laborator, cu peste 30 de ani de activitate in domeniul determinării calității și controlului semințelor pe domeniile de analiza in laborator a purității, testelor de vigoare, cold-test, îmbătrânirea accelerată, energie germinativă, germinație, viabilitatea semințelor, a analizelor de electroforeză și organisme modificate genetic deține totodată si o vastă experiență în determinarea purității varietale in câmp a loturilor semincere in funcție de speciile si categoriile biologice aflate in lucru in concordanta cu legislația semințelor internă si internațională.
În paralel cu activitatea de laborator in perioada 2000 – 2002 a urmat cursurile de master in domeniul „Agricultura durabila” iar in perioada 2004 – 2010 a desfășurat cercetări in scopul studierii comportamentului anumitor soiuri de grâu in zone diferite Brasov, Bucuresti, Dolj, sub îndrumarea prof. dr. doc.st. Gheorghe Bîlteanu.
In anul 2010 a sustinut teza de doctorat cu titlul ”Cercetări asupra repausului seminal la unele soiuri de grâu și a factorilor care îl influențează” în cadrul Școlii Doctorale a USAMV București obținând titlul de doctor in agricultură.

Absolventa Facultatii de Horticultura din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară București, își finalizează studiile ca șefă de promoție în anul 2011.
Activitatea în domeniul cercetării s-a desfășurat sub îndrumarea Șefului de Laborator Dr. Ing. Costel Vinatoru, colaborare în urma căreia s-au obţinut rezultate semnificative în cadrul Laboratorului de Ameliorare şi Conservarea Biodiversităţii din cadrul Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.
A urmat studiile de masterat din cadrul Facultăţii de Horticultură (USAMV Bucureşti) în perioada octombrie 2012-iulie 2014 în domeniul Conservării Biodiversităţii. In urma absolvirii studiilor de masterat, de la functia de Asistent Cercetare a accesat urmatorul grad stiintific, de Cercetator Ştiinţific, în anul 2014.

Absolventă a Facultăţii de Agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, promoţia 2012, specializarea Biologie, a început activitatea profesională în domeniul horticulturii româneşti în anul 2013, în cadrul Laboratorului de Genetică, Ameliorare şi Conservare a Biodiversităţii din cadrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare a Legumiculturii Buzău, având funcţia de Asistent Cercetare, laborator coordonat de Dr. Ing. Costel Vinatoru.
A continuat studiile urmând cursurile de Masterat ale Facultăţii de Horticultura din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, specializarea Managementul şi Conservarea Biodiversităţii.
Începând cu anul 2015, a activat ca Cercetător Ştiinţific în acelaşi colectiv al Laboratorului de Genetică, Ameliorare şi Conservare a Biodiversităţii. Pregătirea profesională a continuat cu înscrierea şi urmărea cursurilor Şcolii Doctorale Ingineria şi Managementul Resurselor Vegetale şi Animale a USAMVB în anul 2016, fiind în prezent Doctorand.

Absolventă a Facultății de Horticultură în cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, promoția 1995, licențiată in Peisagistică a debutat ca inginer horticultor in anul 2018, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Legumiculturii Buzău, după o experiență de peste douăzeci de ani în sfera comercială (achiziții, logistică, marketing). A ocupat inițial funcția de Asistent Cercetare în cadrul Laboratorului de Genetică, Ameliorare și Conservare a Biodiversității, unde sub îndrumarea Dr. Ing. Costel Vînătoru s-a integrat în activitatea de cercetare.
În anul 2020 a absolvit cursul de Master din cadrul Programului de studii universitare al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, cu profilul Științe Horticole Ecologice iar lucrarea de disertație a abordat ca temă de cercetare specia ”Sideritis scardica în cultură ecologică”, marcând momentul deschiderii unei noi direcții de studiu si cercetare: plantele aromatice și medicinale. În aceeași perioadă a fost cooptată în diverse proiecte finanțate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale dar și în Proiecte Naționale coordonate și finanțate de MADR și UEFISCDI care au vizat în mod special lucrări specifice Laboratorului de Genetică, Ameliorare și Conservare a Biodiversității și anume de ameliorare a germoplasmei legumicole, de verificare a autenticității și stabilității genetice, de modernizare a schemelor de selecție conservativă pentru speciile legumicole dar și pentru cele medicinale și aromatice.

Si-a desfasurat activitatea ca tehnician încă din anul 2018 în cadrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, experienta ce îl recomandă pentru activitatea actuală desfăşurată în cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice și Medicinale Buzău. A participat la organizarea primelor două ediții a ,,Festivalului Internațional al Tomatelor și al Biodiversității” desfășurat la Buzău 04 august 2018 și 27 iulie 2019, contribuind la păstrarea și promovarea produselor tradiționale românești, la identificarea și evaluarea potențialului peisagistic al Domeniului Marghiloman din orașul Buzău în aprilie 2019. Experiența profesională a fost îmbogăţita cu diploma de inginer în Horticultură obţinută în anul 2021 prin lucrarea de licenţă cu titlul: ”Studiul unor varietăţi de mentă (Mentha spp.) cultivate în cadrul S.C.D.L. Buzău”. Din punct de vedere profesional continuă studiile de masterat din cadrul Facultății de Horticultură (USAMV București) în perioada octombrie 2021 – iulie 2023 în domeniul Managementului Conservării Biodiversității, cu lucrarea de disertație: Cercetări privind țesuturile secretoare și compoziția uleiului volatil la varietați din cadrul genului Mentha spp.

Absolvent al Facultații de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, promoția 2017, specializarea Agricultură, a început activitatea profesională în cadrul multinaționalei Monsanto România în calitate de reprezentant vânzări.
În anul 2017 a continuat studiile urmând cursurile de Master în Managementul Conservării Biodiversității la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, specializarea Horticultură.
În urma experienței acumulate din multinatională în anul 2020 a acceptat provocarea de a fi șef de fermă în SC TRIO EST SRL.
Atras de partea tehnică din agricultură a ales ca în anul 2021 să devină reprezentant tehnic pe partea de protecție a plantelor în cadrul multinaționalei ADAMA România.
Din 2021 devine angajatul Băncii de Resurse Genetice pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău, in calitate de asistent de cercetare.
În anul 2022 se înscrie la ȘCOALA DOCTORALĂ USAMV București cu teza de doctorat ,,Cercetări privind conservarea și valorificarea de resurse genetice ale speciei Physalis’’.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image