bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Costel Vînătoru

Dr. Ing. Cercetător Ştiinţific grad. I
https://brgv.ro/wp-content/uploads/2023/04/PKY2616.jpg

Specialist cu peste 37 de ani de experiență în ameliorarea si genetica plantelor de cultură Dr. Ing. Costel Vînătoru a parcurs toate gradele profesionale, de la CS III in 2003, la CS II in 2009 pana la CS I, in 2015. În paralel cu activitatea de cercetare, în anul 1999 a fost admis la cursurile de doctorat din cadrul USAMV București, Facultatea de Horticultură, sub îndrumarea profesorului universitar dr. ing. Corneliu Petrescu iar în 2006 își susține teza cu titlul ”Crearea de hibrizi F1 de tomate timpurii cu plasticitate ecologică și calitate superioară” obținând titlul de Doctor în Horticultură.
In 1996 pune bazele infiintarii primului Laborator de Ameliorare si Conservarea Biodiversității in legumicultura, din Romania. Simultan, a coordonat lucrările de aclimatizare si ameliorare la peste 200 de specii noi, care nu au fost cultivate în România si la care s-au obținut rezultate deosebite: Momordica charantia (castravetele amar), Cucumis metuliferus, Momordica cochinchinensis, Lophantus anisatus, Sideritis scardica (Mursalski chai), Brassica juncea, Perilla frutescens, Trichosantes cucumerina, Benincasa hispida, Basella spp., Smalanthus sonchifolius, Stevia rabaudiana, varietati noi de Salvia spp., varietati noi de Artemisia spp.. Până în prezent a omologat şi brevetat un număr de 47 de creații şi un număr de 24 se află în curs de omologare, dintre care cele mai importante sunt creatiile in premiera: hibridul la specia Cucumis sativus, omologat sub denumirea de TRIUMF F1, soiul de fasole pitică omologat sub denumirea de Ioana și a primului soi de busuioc alimentar românesc omologat sub denumirea de Aromat de Buzău (2006), prima creație hibridă românească comericala la tomate dupa anul 1990, SIRIANA F1 (2007) destinat cultivării în spații protejate, pentru consum în stare proaspătă, creatia hibrida la castraveți, SIRIUS F1 (2007) obtinut prin metoda hibridării pe baza caracterelor marker, inovatoare pentru Romania la acel moment.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

A elaborat şi publicat un număr de 12 cărţi, dintre care 7 sunt de specialitate. Anual, a participat cu numeroase referate ştiinţifice la sesiunile organizate de universităţile din domeniu din ţară și la congresele ştiinţifice internaţionale din domeniul horticulturii. Printre cele mai importante participari au fost la Congresul Internaţional de Horticultură organizate de ISHS, de la: Lisabona, 2010, Brisbane, Australia, 2014, Turcia, Istanbul, 2018, Angers, Franța 2022, Murcia, Spania 2023.
Pe parcursul activităţii de cercetare a avut calitatea de responsabil de proiect la un număr de 9 proiecte iar ca membru în echipa proiectului, la un număr de 6 proiecte.
Printre principalele premii obținute de-a lungul carierei până în prezent amintim: pentru lucrarea “Legumicultura” – premiul ASAS Ioan Maier din anul 2016 si premiul Charles Faraudo în 2018, premiul Gala Pria pentru Agricultură – pentru întreaga activitate în slujba cercetării din 2017, Distinctia Patriarhiei prin Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru activitatea depusă în ultimii ani in vederea prezervarii patrimoniului national in 2019, Premiul Gheorghe Ionescu – Șișești al Academiei Române pentru cea mai bună lucrare scrisa in Romania, in domeniul Agriculturii, ”Tratat de legumicultură specială” în 2021, ”Premiul pentru știință” pentru activitatea de cercetare horticola, al Galei Gândit în Romania, în 2022.
Începând cu anul 2010 a fost ales membru asociat al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti, iar în anul 2012, a fost ales membru corespondent al aceleiaşi instituţii, intensificând pe această cale colaborarea cu aceasta instituţie, în special cu secţia de Horticultură.
De-a lungul carierei, trei obiective majore de lucru i-au jalonat activitatea de cercetare și anume: reabilitarea plantelor legumicole neglijate în cultură, obținerea de creații biologice valoroase profesionale în concordanță cu cerințele producatorilor, procesatorilor si consumatorilor si aclimatizarea de noi specii legumicole care nu au fost cultivate pe teritoriul țării noastre. Intreaga sa cariera profesionala a fost dedicata salvarii patrimoniului genetic românesc si a semințelor autohtone, misiune materializată prin înființarea în 2019 a Băncii de Resurse Genetice pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale, unitate al cărei manager este în prezent.