Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău – Un reper de excelență la Congresul General EUCARPIA 2024

23 august 2024by info@brgv.ro0

Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău și-a consolidat poziția de lider în cercetarea agricolă la nivel global prin participarea sa de succes la Congresul General EUCARPIA “Global Challenges for Crop Improvement”, care a avut loc în perioada 18-23 august 2024 la Leipzig, Germania. Acest eveniment prestigios a reunit peste 240 de experți de top din 40 de țări, oferind o platformă esențială pentru dezbaterea provocărilor globale în îmbunătățirea culturilor agricole.

Echipa Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău a fost prezentă cu patru lucrări științifice de înaltă calitate, contribuind substanțial la discuțiile de actualitate privind conservarea biodiversității, adaptarea culturilor la schimbările climatice și dezvoltarea unor noi soiuri rezistente și productive. Lucrările prezentate au fost publicate în „Book of Abstracts” al congresului, subliniind astfel recunoașterea internațională a activității de cercetare derulate la Buzău.

Contribuții științifice în eveniment

Lucrările prezentate de echipa Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău au abordat teme de mare importanță pentru agricultură:

  1. Evaluation of genetic diversity of Solanum lycopersicum germplasm genebanked at BRGV Buzău România / Evaluarea diversității genetice a germoplasmei Solanum lycopersicum genobancată la BRGV Buzău România (B. Mușat, C. Vînătoru, M. Popescu, G. Negoșanu, C. Bratu, F. Burlan) – Lucrarea prezintă evaluarea biodiversității în cadrul Solanum lycopersicum și sistematizarea/ clasificarea acesteia din punct de vedere al utilizării, al gradului de stabilitate genetic. De asemenea se ierarhizează colecția de germoplasmă prin metoda AHC (AGGLOMERATIVE HIERARCHICAL CLUSTERING) rezultând 5 clustere ce relevă caractere omogene ale plantelor din interiorul acestora. Rezultatul lucrării sunt cele 10 soiuri stabile genetic de tomate atât omologate cat și aflate în curs de omologare.
  2. Research on the evaluation and conservation of the endemic genotype of Iris graminea from de Crâng Forest, Buzău, România / Cercetări privind evaluarea și conservarea genotipului endemic de Iris graminea din Pădurea de Crâng, Buzău, România (G. Negoșanu, C. Vînătoru, B. Mușat, M. Popescu, A. Peticilă) – Lucrare prezintă o specie endemică din pădurea Crâng, arealul în care BRGV Buzău își desfășoară activitatea, aceasta fiind o specie de iris sălbatic de pădure, Iris graminea. Lucrarea se bazează pe studiul comparativ dintre specii de Iris ornamentale , soiuri de grădină, cultivate și irisul sălbatic de pădure, punând accent pe caracteristicile acestuia din urmă, identificându-se faptul ca este o specie rustică, rară, foarte bine adaptată la condiții de umbră, sol de pădure ușor acid și mai ales, cu înmulțire naturală vegetativa specifică.
  3. Research on the origin and evoluation of Buzau Onion landrace from Romania / Cercetări privind originea și evoluția rasei locale de ceapă de Buzău din România (C. Vînătoru, B. Mușat, C. Bratu, G. Negoșanu, M. Popescu, F. Irimia) – Lucrarea prezintă arborele genealogic și evoluția de a lungul timpului a populațiilor locale și soiurilor rezultate din ceapă de Buzău. Rezultatul studiului fiind restaurarea identității populațiilor locale pierdute de ceapă roșie Bot de Vulpe și ceapă galbenă Aurie de Buzău.
  4. Consolidation, assessment and preservation of the germplasm core collection of the Capsicum genus – hot pepper / Consolidarea, evaluarea și conservarea colecției de bază de germoplasmă din specia Capsicum – ardei iute (C. Bratu, C. Vînătoru, B. Mușat, G. Negoșanu, M. Popescu, C. Somoiag) – Lucrarea prezintă colecția de germoplasmă a ardeiului iute conservată la BRGV Buzău, material inițial de la care s a pornit prin tehnici de ameliorare să se obțină cele 3 soiuri de ardei iute aflate în curs de omologare și brevetare: Halep, Grigoraș și Milenium.

Recunoașterea internațională și implicațiile pentru viitor

Participarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău la acest congres de prestigiu subliniază nu doar valoarea cercetărilor realizate, ci și angajamentul instituției de a contribui la rezolvarea problemelor globale legate de securitatea alimentară și de schimbările climatice. Recunoașterea internațională a acestor eforturi, evidențiată prin includerea lucrărilor în publicațiile oficiale ale congresului, confirmă rolul vital pe care Buzăul îl joacă în cercetarea agricolă europeană și globală.

Prin aceste contribuții științifice valoroase, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău își reafirmă misiunea de a proteja și valorifica diversitatea genetică vegetală, esențială pentru asigurarea sustenabilității agriculturii în fața provocărilor actuale și viitoare.

***

Astfel, prezența la Congresul General EUCARPIA 2024 a fost nu doar o confirmare a prestigiului instituției, ci și o dovadă a dedicării continue către inovație și excelență în cercetare, având un impact durabil asupra agriculturii la nivel mondial.

EUCARPIA are ca scop promovarea cooperării științifice și tehnice în domeniul ameliorării plantelor pentru a încuraja dezvoltarea acestuia. Pentru a atinge acest scop, Asociația organizează și sponsorizează întâlniri pentru a discuta probleme generale sau specifice din toate domeniile ameliorării plantelor și ale cercetării genetice. Activitățile cu un interes predominant comercial sunt excluse, deoarece EUCARPIA este o organizație non-profit.

EUCARPIA organizează în fiecare an întâlniri ale secțiunilor și grupurilor de lucru în întreaga Europă. În timpul acestor întâlniri, dedicate unor culturi specifice sau unor teme transversale, cunoștințele și metodologiile specializate și actualizate sunt schimbate între oamenii de știință de frunte și transmise amelioratorilor de plante din practică.

La fiecare patru ani, are loc Congresul General împreună cu adunarea generală. Aceste congrese oferă o oportunitate pentru toți membrii EUCARPIA să discute subiecte de interes mai larg. Ele oferă un forum pentru prezentarea problemelor și provocărilor cu care se confruntă ameliorarea plantelor astăzi și cu care s-ar putea confrunta în viitor.

Fondată în 1956 și având sediul oficial în Wageningen (Olanda), EUCARPIA are un impact considerabil în îmbunătățirea contactelor internaționale în cercetarea pentru ameliorarea plantelor de mai bine de 65 de ani.

 

Share on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *