Primul test de extracție de ADN din câteva specii vegetale la BRGV Buzău

18 februarie 2024by info@brgv.ro0
În cadrul BRGV Buzău, un laborator de Biologie Moleculară și Biochimie echipat cu tehnologie de vârf și-a început activitatea științifică. Între 12 și 15 februarie 2024, echipa specializată în genetică și biologie moleculară a operat o primă extracție de ADN din specii valoroase conservate, pregătind terenul pentru secvențierea și amprentarea genetică.

Această realizare remarcabilă deschide noi orizonturi în înțelegerea și protejarea biodiversității genetice, beneficiind de echipamente de ultimă generație, precum hota cu flux laminar vertical, minicentrifugă, vortex, secvențiator de nouă generație pentru analiza genomului vegetal, electroforeză acizi nucleici, Real Time PCR, agitator cu încălzire, centrifugă pentru tuburi, fluorometru acizi nucleici, mixer de probe, amplificator ADN, și multe altele.

“Este pentru prima dată când echipa BRGV Buzău are toate condițiile pentru a efectua procesul de extracție de ADN din câteva specii biobancate de instituți noastră, pregătindu-le pentru secvențiere și amprentare genetică. În timp ce în trecut, cunoștințele noastre despre resursele genetice biobancate erau limitate la observații fenotipice, acest laborator nou înființat ne permite acum să înțelegem aceste specii și din punct de vedere genotipic și biochimic. Aceste informații sunt neprețuite, oferind o precizie remarcabilă rezultatelor noastre și consolidând capacitatea noastră de a le autentifica, în scopul protejării identității acestora,” a declarat dr. ing. Costel Vînătoru, directorul BRGV Buzău.

Într-o eră în care știința evoluează rapid, echipa BRGV Buzău se înscrie în trendul cercetării la standard internațional. Prin utilizarea tehnologiei de ultimă oră și corelarea rezultatelor cu agenda instuțiilor similare din întreaga lume, acest laborator devine un punct de referință în descoperirea și protejarea bio-diversității genetice. Astfel, contribuim la conservarea și dezvoltarea viitoare a bio-ecosistemelor, generând progres și bunăstare prin certificarea unei alimentații sănătoase.

Share on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *