Un nou avans în cercetarea românească în domeniul genomic al plantelor

1 aprilie 2024by info@brgv.ro0

După recenta noastră descoperire referitoare la extragerea ADN-ului, suntem încântați să comunicăm că cercetările noastre au evoluat către decriptarea genomului plantelor aflate în conservare. Această realizare remarcabilă a devenit posibilă datorită colaborării strânse dintre instituția noastră și compania Oxford Nanopore.

În perioada 18-20 martie echipa de specialiști ai BRGV Buzău, formată din dr. ing. Costel Vînătoru, dr. ing. Popescu Matilda, dr. ing. Bianca Mușat, drd. ing. Camelia Bratu și drd. ing. Geanina Negoșanu a beneficiat de un stagiu de instruire intensiv oferit de dr. Sebastian Ganschow, reprezentant Oxford Nanopore și Eliza Viașiu, reprezentant Altium, specialiști în aplicații genomice. Procesul a implicat mai multe etape, inclusiv evaluarea calității și cantității ADN-ului, amplificarea acestuia prin tehnici precum PCR și RealTime PCR, și finalizarea utilizând cel mai performant echipament de secvențiere deținut de BRGV Buzău.

Cu ajutorul acestei tehnologii de vârf, suntem capabili să pătrundem în tainele genomului cu o precizie ridicată, realizând genotiparea resurselor vegetale analizate. Pe întreg parcursul acestui flux de lucru, de la colectarea informațiilor fenotipice, proveniența, stabilitatea și eventualele intervenții, până la decriptarea genomului, se acumulează un volum mare de date, care sunt analizate și gestionate cu ajutorul bioinformaticii.

Această nouă etapă în cercetare consolidează poziția noastră în fruntea inovației și ne pregătește să explorăm noi orizonturi în cunoașterea și utilizarea resurselor vegetale pentru beneficiul comun. Pe viitor, Banca de Resurse Genetice Vegetale – Buzău va continua colaborarea cu Oxford Nanopore pentru dezvoltarea de noi protocoale pentru secvențierea genomului speciilor de plante studiate în cadrul programelor noatre de cercetare.

 

***

Oxford Nanopore a fost înființată în 2005 în vederea dezvoltării unui sistem de detecție electronică cu o singură moleculă, bazat pe știința nanoporilor. Compania are peste 2.600 de brevete și cereri de brevete din 260 de familii de brevete, sute dintre acestea fiind generate de cercetarea și dezvoltarea internă și completate cu drepturi de proprietate intelectuală cheie obținute prin licență de la colaboratori.

Oxford Nanopore a dezvoltat o nouă generație de tehnologie de secvențiere a ADN/ARN. Este singura tehnologie de secvențiere care oferă analiză în timp real, în formate complet scalabile, care poate analiza ADN sau ARN nativ și poate secvenția orice lungime de fragment pentru a obține lungimi de citire de la scurte la foarte lungi.

 

Share on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *