Genotip nou de pătlăgele vinete obținut la BRGV Buzău

22 iunie 2023by info@brgv.ro0

Drd. Ing. Camelia Bratu, CS BRGV Buzău

 

Pătlăgelele vinete prezintă o importanță economică deosebită în culturile gastronomice din întreaga lume. Acestea se cultivă intensiv în regiunile asiatice reprezentând 94% din producția mondială. Popularitatea i-a conferit titulatura de „Regina legumelor”, bazându-se pe valoarea nutritivă caracterizată de un aport caloric redus cu comparativ cu un conținut bogat si divers de vitamine, minerale, antioxidanți si alți compuși bioactivi indispensabili bunei funcționării a organismului uman.

Pătlagelele vinete fac parte din familia tomatelor, a cartofilor și a ardeioaselor, regăsindu-se de cele mai multe ori împreună în culturile marilor și micilor producători, precum și în grădinile particulare. România este o mare consumatoare a acestei specii, fiind indispensabilă în perioada toamnei, atunci când majoritatea populatiei se delectează cu preparatele tradiționale specifice anotimpului, cum ar fi: salata de vinete, vinete umplute, zacusca, vinete pané, musaca după retetele caracteristice fiecarei zone de gastronomice.

Tradiția de cultivare și consum a pătlăgelelor vinete datează în România începând cu secolul XVII. Vestiții grădinari bulgari și prietenii greci sunt cei care au propagat cultura acestei specii în țara noastră, câștigând o popularitate deosebită după Primul Război Mondial. Cele mai importante zone de cultură ale acesteia sunt în zona de Sud, Sud-Est și Sud-Vestul României. Consumul mediu este de aproximativ 4.5 kg per locuitor. Potrivit FAOSTAT 2020, producția de pătlagele vinete în România se ridică la peste 74.000 tone recoltate de pe o suprafață de 4.710 ha.

Planul tematic al Băncii de Resurse Genetice Vegetale – BRGV Buzău, a inclus studierea genotipurilor de pătlăgele vinete, atât autohtone, cât și nou introduse din diferite zone ale lumii, în special din regiunea asiatică. Pe lângă dezvoltarea unei colecții de germoplasmă cuprinzătoare pentru aceasta specie, BRGV Buzău își propune diversificarea sortimentului de pătlăgele vinete existente pe piața din România prin obținerea de noi soiuri și hibrizi cu valoare agronomică ridicată și indici de calitate superiori.

Până în prezent, BRGV deține o colecție de germoplasmă compusă din 343 genotipuri structurată în ceea ce privește stabilitatea genetică astfel: 84 genotipuri stabilizate genetic, 114 genotipuri avansate genetic și 145 genotipuri segregante. Măsurătorile realizate genotipurilor în perioada de vegetație, s-au făcut conform fișelor de observații realizată în concordanță cu descriptorii UPOV și IGPRI.

Combinând liniile directoare ale acestora s-a realizat o fișă de observații care cuprinde un număr de 47 de observații cu accent deosebit pe observațiile de expresivitate fenotipică utilă stabilă în descendență. Genotipurile stabile au fost supuse lucrărilor intensive de ameliorare în mai multe etape. În prima etapă s-a evaluat testarea capacitatii combinative generale, folosind ca genitor tester soiurile autohtone cu tradiție din colecție: Bucureștene, Danubiana, Pana Corbului și Romanița.

Pentru menținerea autenticității genitorilor s-a folosit schema de selecție conservativă specifică speciei Solanum melongena, iar pentru testarea capacității combinative generale și specifice s-a folosit hibridarea simplă. Tehnologia de cultură aplicată a fost cea cadru specifică speciei, iar lucrările de îngrijire au fost cele curente. Schema de cultură aplicată a fost de 40 cm între plante pe rând și 70 cm distanța între rânduri. Răsadurile au fost produse în palete alveolare, în sera fără încălzire tehnologică.

Ca linie maternă s-a folosit soiul Romanița care a fost luat în studiu pentru stabilizarea caracterelor peste 20 de ani, iar ca linie paternă a fost folosit soiul Iarina, care a fost supus studiilor de ameliorare pe o perioadă de aproximativ 13 ani.

Soiul Romanița, omologat în anul 2019, se remarcă prin faptul că este primul soi comercial de vinete albe, care este extrem de apreciat printre legumicultorii cu tradiție din România. Caracteristicile principale ale soiului Romanița pentru cultura în câmp sunt reprezentate de forma globuloasă a tufei, culoare verde deschis a plantei, fără urme de antociani pe organele plantei, o înălțime de 96 cm, diametrul plantei  86 cm,  lățimea frunzei de 29 cm. Sepalele sunt de culoare verde deshis, prezintă țepi, dar nu sunt agresivi. Floarea este de culoare lila deschis. Fructul prezintă o greutate situată între 495 gr. și 882 gr., cu o forma obovat-piriformă. Aspectul comercial plăcut este conferit de culoarea albă și luciul intens al fructelor. Pulpa este de culoare alb-unturie, cu o textură fină ce devine cremoasă în timpul preparării termice. Semințele sunt grupate în partea apicală a fructului, o caracteristică mult apreciată de consumatori. Maturitatea de recoltare este reprezentată de culoarea alb-lucioasă a fructelor.

Soiul Iarina, omologat în anul 2021, se diferențiază  prin culoarea verde deschis a fructelor dar și a formei cilindrice ușor îngroșată spre vârf. Caracteristicile soiului cultivat în camp deschis sunt: forma globuloasă a tufei, culoare verde a plantei, fără urme de antociani. Înălțimea plantei de 82 cm, diametrul de 58 cm, prezintă perișori pe sepale, culoarea florilor este mov deschis. Fructul este de culoare verde deschis, luciu mediu. Lungimea medie a fructelor este de 23 cm cu un diametru mediu de 4,05 cm. Greutatea medie a fructului este 265 gr. iar dispersia semintelor este la baza fructului și ușor în fruct. Se remarcă prin aroma de nucă a fructelor, când sunt preparate termic.

Genotipul care a prezentat interes, atât prin calitățile sale morfologice, dar și prin rezistența la atacul principalilor agenți patogeni și stabilitate în descendență este  A RO 19 VER 22. Acesta se remarcă prin culoarea verde deschis deosebită a fructelor, și culoarea verde luminoasă a plantei. Aceasta se caracterizează printr-un port al plantei viguros, puternic dezvoltată, ramificat în 3 lăstari. Înălțimea plantei este de 82 cm, iar diametrul tufei este de 51 cm. Nu prezintă țepi de frunze, nervuri, aceștia sunt prezenți pe sepale. Frunzele sunt de dimensiuni mari, având o lungime medie de 26,25 cm și o lățime de 18,75 cm.

Frunza este dantelată cu ondulații pe margine. Floarea prezintă țepi agresivi pe sepale, floarea are culoarea mov deschis, diametrul florii este de 4,44 cm iar lungimea pedicelului este de 2,84 cm. Se caracterizează prin forma fructului obovată. Prezintă un punct pistilar de 5,29 mm, vârful fructului este indentat; culoarea fructului la maturitatea de recoltare este verde deschis fără petici și striații, cu slabă colorație antocianică sub caliciu. Prezenta spinilor pe caliciu este puternică, iar epoca de maturare fiziologică este timpurie. Culoarea fructului virează în portocaliu la maturarea fiziologică, iar semintele sunt localizate în jumătatea apicală a fructului.

Cercetările s-au finalizat, până în prezent, cu consolidarea colecției de germoplasmă deținută de BRGV Buzău.

Feedback-ul obținut în urma distribuirii promoționale de semințe și răsaduri în perioada 2019-2022 a fost pozitiv, fiind apreciat în primul rând pentru gust, aromă și textura pulpei.

Pentru genotipul nou creat s-a întocmit documentația necesară în vederea brevetării și omologării de către ISTIS România.

 

Share on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *