bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Despre

BRGV Buzău

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale [BRGV] Buzău este o instituție publică de cercetare, aflată sub coordonarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Banca are ca obiect principal de activitate explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea-dezvoltarea și conservarea resurselor fitogenetice
ce facem?

Agenda BRGV Buzău garantează asigurarea materialului genetic vegetal. Suma speciilor de pe glob formează o plasă, în care fiecare specie este un nod al ei. Rolul nostru este de a conserva cât mai mult posibil această rețea a lumii vii, valorificându-i frumusețea, importanța și utilitatea.

cum facem?

Aplicăm legislația internațională și procedurile standardizate specifice Băncilor de resurse genetice vegetale. Păstrăm acuratețea informatiilor cercetărilor noastre, securizând patrimoniul genetic al plantelor legumicole, florilor, plnatelor aromatice și medicinale în baze de date.

pentru cine facem?

La fel ca o bancă propriu-zisă, BRGV efectuează „plăţi“. Unele probe de seminţe, în funcție de cantitate, sunt utilizate în cercetare, altele sunt donate institutelor omoloage sau partenere, fermierilor sau persoanelor interesate de produsele noastre.

Porţile Băncii sunt deschise oamenilor de ştiinţă, studenților, fermierilor care vin să înveţe tehnici de lucru din lumea seminţelor și a plantelor pentru a reproduce pe scară largă plantele de cultură sau pentru a restabili terenurile degradate şi a mări rezervele de  specii de plante aflate în pragul dispariţiei în condițiile modificărilor climatice.

Ameliorăm situaţia florei naționale și regionale, aflată într-un proces avansat de degradare și dispariție a speciilor, într-un ritm alarmant.

În zilele noastre, principala cauză a pierderii diversităţii genetice este agricultura modernă, comercială, practicată pe scară tot mai largă. În urma introducerii a noi soiuri de plante cultivate, s-a ajuns, în general, neintenţionat, la înlocuirea până la pierderea soiurilor tradiţionale foarte variate cultivate de agricultori.

Prin creațiile noastre științifice și determinarea cercetătorilor BRGV Buzău avem capacitatea de a reabilita horticultura românească.

https://brgv.ro/wp-content/uploads/2023/04/PKY2543.jpg
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://brgv.ro/wp-content/uploads/2023/04/PKY2605.jpg

Banca Pentru Resurse Genetice Vegetale

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale Buzău este singura Banca de profil din România care are ca strategie cunoașterea genotipică și fenotipică, precum și conservarea resurselor genetice vegetale ex situ și in situ, pe termen scurt, mediu și lung, în concordanță cu legislația internațională.

Obiectivele principale ale Băncii sunt valorificarea biodiversității si potențialului genetic al resurselor vegetale biobancabile prin explorarea florei endemice și autohtone, îmbogățirea colecției de germoplasma prin introducerea în studiu, aclimatizarea și ameliorarea de noi specii legumicole, floricole, aromatice și medicinale și obținerea de noi soiuri și hibrizi autentici.

VIZIUNE

BRGV Buzău asigură conservarea resurselor genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale contribuind direct la menținerea biosecurității alimentare și a mediului natural.

MISIUNE

Activitatea de cercetare de la nivelul BRGV Buzau contribuie major la salvarea patrimoniului genetic autohton din profilul de activitate - legumicultura, floricultura, plante aromatice si medicinale, stiindu-se ca acesta este expus in prezent la mari pericole: schimbari climatice, eroziune genetica, drift genetic, mutatii, precum si alti factori mutageni cum ar fi industria chimica, poluarea mediului, plantele invazive, degradarea solurilor, agenti patogeni.

VALORI

Respectăm Natura și protejăm regnul vegetal.
BRGV BUZAU contribuie la protejarea patrimoniului vegetal, prin masuri ferme si eficiente privind depozitarea in conditii de siguranta a resurselor genetice vegetale, in celule cu atmosfera controlata, cat si cunoasterea in amanunt a acestora prin teste de precizie ridicată conform cu standardele internationale . Totodata, genotipurile valoroase din proprietatea Bancii sunt protejate prin omologare, brevetare si amprentare genetica, dupa caz.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
bt_bb_section_top_section_coverage_image
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image