Denumirea științifică: Allium sativum
Denumirea populară: Usturoi
Denumirea provizorie soi: Usturoi DIAMANT
Soiul a fost obținut dintr-o populație locală provenită din zona Buzăului, ce păstreaza gustul și aroma caracteristică usturoiului tradițional românesc. Soiul prezintă potențial mare de producție la unitatea de suprafață și se păstrează foarte bine peste iarnă. Bulbii au o greutate medie cuprinsă între 30-50 g format din 8-10 căței. Bulbilii sunt de dimensiuni mari și fără colorație roșiatică pe tunicile exterioare. Soi mediu rezistent la principalii agenți patogeni.
Denumirea științifică: Basella alba
Denumirea populară: Spanac verde urcător, Spanac de Malabar
Denumirea provizorie soi: Spanac verde urcător LUDOVIC
Soi de spanac verde urcător cu partea vegetativă integral verde. Frunzele sunt cordiforme, cărnoase și suculente a căror lungime poate varia între 5-12 cm. Fructul este o bacă ovoidă cu 4 lobi cu diametrul de 5-6 mm. Frunzele plantei se pot consuma pe tot parcursul anului, spre deosebire de spanacul comun (Spinacia oleracea). Frunzele se pot consuma atât în salate, în stare proaspătă, cât și preparate.
Denumirea științifică: Benincasa hispida
Denumirea populară: Dovleac de ceară
Denumirea provizorie soi: Dovleac de ceară RECORD
Plantă originară din sud-estul Asiei, se consumă asemănător pepenelui. Fructul imatur este dulce și pe măsură ce se maturează se acoperă cu pruină, strat protector din ceară care îi asigură capacitate mare de păstrare după recoltare.
Fructul la maturitate poate atinge o greutate de peste 20 kg, impunându-se susținerea acestuia cu plase de tip raschel. Totodată, planta poate fi utilizată ca portaltoi pentru cucurbitaceae. Lungimea fructului poate ajunge la aproximativ 50 cm. Diametrul median al fructului este de aproximativ 16 cm. Grosimea pulpei este de 3,5 cm de culoare alb verzuie, grosimea epicarpului este de 2-3 mm şi este de culoare verde. Numărul de seminţe/fruct este de 1470, iar greutatea seminţelor pe fruct este de 54 g. Forma fructului este rotund, ușor aplatizat.
Denumirea științifică: Brassica juncea var. juncea
Denumirea populară: Salata iute
Denumirea provizorie soi: Salata iute BLANDIANA
Soi de salată iute, cu frunzele foarte gofrate, de mari dimensiuni, cu marginile limbului foliar dantelate și sinuoase. Planta se poate consuma asemănător salatei comune cu deosebirea că aroma acesteia este iute. Frunza la maturitatea de consum prezintă o lungime de 18,8 cm și o lățime de 13 cm, este de formă ovată, divizată pe margini.
Denumirea științifică: Momordica charantia
Denumirea populară: Castravete amar alb
Denumirea provizorie soi: Castravete amar alb AMIRAL
Soi de castravete amar cu fructul imatur de culoare albă și galben portocaliu deschis la maturitate. Fructul este fusiform, ornamentat cu creste și coame ascuțite cu o greutate medie de 447 g, o lungime medie de 40 cm. Pericarpul are grosimea medie de 1,2 cm. Fructul prezintă 27 de semințe a căror greutate cu aril este de 30,3 g în medie.
Denumirea științifică: Perilla frutescens var. crispa f. purpurea
Denumirea populară: Perila roșie, susan sălbatic
Denumirea provizorie soi: Susan sălbatic CARMINA
Soi de susan sălbatic cu foliajul roșu, cu colorație antocianică puternică pe întreaga parte vegetativă. Înălțimea plantei poate ajunge până la 2 metri, cu un diametru la bază de 2,8 cm. Diametrul tufei variază între 1,1 și 1,4 m. Lungimea unei frunze este de 9,12 cm în medie. Planta poate fi utilizată în scop alimentar, medicinal, aromatic, melifer și condimentar.
Denumirea științifică: Pisum sativum
Denumirea populară: Mazăre de grădină
Denumirea provizorie soi: Mazăre de grădină PERLA
Soi de mazăre de grădină timpuriu, cu bobul extrafin și păstaia de culoare verde, destinată consumului în stare verde. Bobul la maturitatea de consum (verde) se amidoneaă greu și are culoarea verde, iar la maturitatea fiziologică devine zbârcit, ușor muchiat și de culoare verde cenușiu. Păstaia prezintă între 4 și 8 boabe. Producția la hectar de boabe verzi poate depăsi 2 t/ha și 2,5-4 t/ha în cazul boabelor uscate.
Denumirea științifică: Solanum lycopersicum
Denumirea populară: Tomate de câmp
Denumirea provizorie soi: Tomate de câmp DIANA
Soi de tomate de câmp, cu creștere determinată, cu fructele de culoare roșie, cu fermitate ridicată. Fructele prezintă un caracter specific, punctul pistilar ușor mucronat. Fructele au o greutate medie de 220 g și un potențial de producție de 50-60 t/ha.
Denumirea științifică: Vicia faba
Denumirea populară: Bob
Denumirea provizorie soi: Bob BASARAB
Soi de bob mare, cu creștere determinată, cu semințe de culoare bej, cu un număr mediu de 4 boabe în păstaie. Soi adaptat la condițiile pedoclimatice ale țării noastre, obținut dintr-o populație locală veche cultivată în zona de deal a Buzăului, Pietroasele-Breaza. Soiul se caracterizează printr-un potențial mare de producție, rezistent la principalii agenți patogeni specifici speciei.
Denumirea științifică: Cynara scolymus
Denumirea populară: Anghinare
Denumirea provizorie soi: Anghinare COLUMNA
Soiul de anghinare Columna poate fi apreciat ca planta cu multiple întrebuințări: alimentare, medicinale, ornamentale si melifere. Principala direcție de utilizare este cea alimentară fiind considerată o delicatesă in bucătărie. In condițiile pedoclimatice ale tarii noastre se comporta ca o planta bienală: in primul an de cultura formează o rozeta bogata de frunze iar in anul 2 emite tije florale înalte de peste 2 m, finalizate cu inflorescențe f mari, cărnoase, apreciate din punct de vedere decorativ dar si alimentar. De la anghinare se consumă solzii cărnosi si suculenți, cel mai apreciat si utilizat in gastronomie fiind receptaculul floral; recoltarea calatidiilor se realizează începând cu luna iulie continuând pana la venirea înghețului; in trecut aceasta planta era considerata ”hrana bogaților”, astăzi fiind apreciata si consumata pe scara larga in zona mediteraneeană. Din punct de vedere medical este apreciata ca fiind un bun stimulator al sistemului imunitar datorita conținutului de inulină, planta fiind recunoscuta, in special, pentru beneficiile asupra ficatului, inimii si nivelului de colesterol. Din semințe, frunze, tulpini si rădăcini se extrag nutrienti si substanțe bioactive folosite in tratarea diverselor afecțiuni. Anghinarea are valoare apicola fiind o planta melifera iar din perspectivă ornamentală soiul Columna prezinta rol estetic, decorativ, ce impresionează privirea prin contrastul dintre vigoarea si mărimea frunzelor zimțate si delicatețea si culoarea florilor violacee.
Denumirea științifică: Ocimum basilicum var. purpurascens
Denumirea populară: Busuioc roșu
Denumirea provizorie soi: Busuioc roșu SĂVÂRȘIN
Săvârșin este un soi de busuioc ce prezinta o tufa globuloasa cu un aparat foliar bogat, colorat in totalitate in roșu-grena. Nota de distincție a acestei creații vine din contrastul coloritului roșu violaceu al parții vegetative si nuanțele delicate de mov ale florilor. Soiul poate fi utilizat in scop alimentar, medicinal, ornamental, melifer si aromatic fiind o sursa veritabila de extracte pentru industria parfumurilor. Planta prezinta o înălțime medie de 55 cm in câmp si 85 cm in spatii protejate. Frunzele sunt de forma ovata – eliptică, ușor catifelate, de culoare roșu-grena închis, bogate in pigmenți antocianici specifici; Delicatețea florilor este data de caracterul lax al tijelor florale ușor arcuite, ele completând armonios arhitectura tufei globulare. Caracterul decorativ al soiului este dat si de frumusețea verticilelor florale ce ating un număr mediu de 18 pe o singura inflorescență. Acestea sunt puternic colorate si parfumate fiind preferate de către insecte entomofile, in special albine. Busuiocul este apreciat ca planta medicinala încă din antichitate, fiind utilizat in diverse terapii si aromaterapii datorita principiilor sale antioxidante generate de substanțele flavonoide si pigmenții antocianici prezenți in planta; poate fi cultivat cu succes atât in câmp cat si in spatii protejate si se recomanda înființarea culturii prin răsad. Ca planta decorativa in ghivece sau jardiniere purifica aerul in încăpere, înnobilează si parfumează gradina sau terasa.
Denumirea științifică: Allium cepa
Denumirea populară: Ceapă
Denumirea provizorie soi: Ceapă BOT DE VULPE
Bazinul legumicol Buzău, ca urmare a studiilor întreprinse de paleoetnobotanica, este apreciat de specialiștii arheologi ca fiind cel mai vechi bazin legumicol din tara. Totodată aici, pentru prima data s-au cultivat primele varietăți de ceapa prin semănare directa din care, in timp, s-au obținut numeroase soiuri ce se cultiva direct din sămânță; soiurile moderne au fost obținute din populații locale endemice; printre acestea regăsim cea mai veche populație locala de ceapa ce se cultiva direct din sămânță, numita popular ”bot de vulpe” si care a reprezentat placa turnanta pentru obținerea creațiilor moderne comerciale; in timp însă, resursa genetica de baza a fost neglijată in cultura, a apărut fenomenul de eroziune genetica fiind in pericol major de dispariție. Cercetătorii de la BRGV Buzau analizând pericolul au colectat resurse genetice locale si au întreprins munca de ameliorare (arheologie genetica) cu scopul restaurării identității si stabilității resursei genetice de baza, obținând- se soiul nou restaurat propus spre omologare cu denumirea tradițională de Bot de vulpe; soiul se înmulțește direct din sămânță cu atenție deosebita acordata înființării culturii;
Pentru reușita culturii terenul trebuie sa fie bine pregătit din toamnă, iar in ferestrele iernii sau primăvara devreme trebuie realizat semănatul, nu mai târziu de data de 15 aprilie; totodată cultura poate fi înființata si prin răsad iar plantarea răsadului se face in cursul lunii mai; soiul prezinta caracteristici fenotipice distincte, bulbul este format din 8 frunze suculente fragede, dulci, ușor picante iar la exterior bulbul este acoperit cu 5-6 tunici pergamentoase de culoare aurie.
Denumirea științifică: Solanum lycopersicum
Denumirea populară: Hibrid de tomate
Denumirea provizorie soi: Hibrid de tomate EDEN F1
Este un hibrid F1 ce prezintă expresiv fenomenul heterozis reproductiv si adaptativ. Poate fi cultivat cu succes in spatii protejate si in câmp, in sistem palisat, in ciclu scurt de cultura utilizând 4-6 etaje de fructificare sau in ciclu prelungit ajungând până la 12 etaje de fructificare. Fructul este rotund de culoare roșie. Caracterul forte al acestui soi hibrid este dat de gustul si aroma specifica tomatelor tradiționale romanești. Planta este cu creștere nedeterminată putând depăși 3 m in spatii protejate si 1,8 in câmp daca nu se cârnește; fructele au greutate medie de peste 200 gr iar potențialul de producție este 6 kg/planta in spatii protejate si 4 kg/ planta in câmp deschis.
Denumirea științifică: Solanum lycopersicum
Denumirea populară: Tomate tip cherry
Denumirea provizorie soi: Tomate tip cherry NERA
Soi de tomate cu fructe ce au greutatea cuprinsa intre 40 si 80 gr sunt de culoare negru-indigo în stadiu imatur iar la maturitatea fiziologica, partea apicala a fructului capătă culoarea roșu-grena. Soi cu creștere nedeterminată pretabil a fi cultivat in spații protejate și în câmp, în sistem palisat. Plantele prezinta aparat foliar redus, lax, compus din frunze ce prezinta foliole mici si ușor pigmentate cu antociani. Inflorescențele sunt liniare, imparipenat compuse, având in medie 12-15 fructe/inflorescență. Potențialul de producție al plantei este de 3,5 kg În câmp și peste 6 kg în spații protejate. Soiul poate fi cultivat cu succes in sistem ecologic datorita rezistentei genetice la principalii agenți patogeni ai tomatelor. Caracterul forte al soiului este dat de culoarea distinctă specifică soiului si de gustul si aroma pronunțată a acestuia;
Denumirea științifică: Solanum lycopersicum
Denumirea populară: Tomate tip cherry
Denumirea provizorie soi: Tomate tip cherry SIMILA
Soi de tomate cherry cu creștere nedeterminată, destinat pentru consum în stare proaspătă. Inflorescențele sunt bifurcate și compuse, prezentând un număr de peste 20 de fructe/inflorescență. Fructele sunt de culoare roz-cafeniu la maturitate, cu aromă specifică și gust deosebit. Greutatea medie a unui fruct variază între 15 si 30 gr. Fructele prezinta fermitate medie si maturare concentrata, ceea ce permite recoltarea inflorescenței întregi și comercializarea ca atare a acestuia. Soiul poate fi cultivat atât în spatii protejate cât și în câmp, în sistem palisat.
Denumirea științifică: Solanum lycopersicum
Denumirea populară: Tomate tip cherry
Denumirea provizorie soi: Tomate tip cherry RAPSODIA
Soi de tomate cherry cu creștere nedeterminată, destinat pentru consum în stare proaspată. Inflorescentele sunt atat bifurcate cat si compuse, avand un numar de peste 15 fructe/ inflorescenta. Soiul este distinct prin fructele tricolore, rosu striat cu verde si galben auriu la maturitate, cu aroma specifică si gust deosebit. Greutatea medie a unui fruct este de 20 g. Fructele prezintă fermitate mare si maturare concentrată, permițând atât recoltarea individuală a fructului cât și a inflorescenței în totalitate; Soiul poate fi cultivat atât în spații protejate cât și în câmp.
Denumirea științifică: Solanum lycopersicum
Denumirea populară: Tomate tip cherry
Denumirea provizorie soi: Tomate tip cherry CLAUDIA
Soi de tomate de câmp, cu creștere determinată, destinat industrializării si procesării. Fructele sunt ferme, ovoide (tip prunișoare), de culoare roșie, cu un conținut ridicat in substanță uscata de peste 6,2%, grosimea pericarpului fiind de 9 mm. Soiul are potențial mare de producție de peste 3,5 kg/ plantă, maturarea fructului este concentrată, fiind pretabil pentru recoltare mecanizată; totodată fructele au un conținut scăzut în aciditate si vitamina C, conferindu-le capacitate mare de păstrare după procesare si depozitare;
Denumirea științifică: Helianthus tuberosus
Denumirea populară: Topinambur
Denumirea provizorie: PENTELEU
Plantă perenă, cu multiple întrebuințări, soiul de topinambur Penteleu se pretează pentru cultivarea în câmp. Planta este foarte productivă, ajungând la o producție de peste 35 t/ha tuberculi. Tuberculii sunt de culoare roz-cafeniu, cu formă neregulată și pot fi consumați atât în stare proaspată cât și în preparatele culinare. Planta are multiple întrebuințări, având caracter alimentar, furajer (atât tuberculii cât si masa vegetativă), dezvoltând lăstari cu o înâlțime ce poate depăși 2 metri, ușor lemnificați la bază și care pot servi ca material energetic. De asemenea planta are un caracter ornamental prin florile târzii, ce se deschid în lunile septembrie-octombrie și care rezistă chiar și la brumele ușoare. Planta poate fi apreciată și ca plantă meliferă întrucât prezintâ un numâr mare de inflorescențe asemănătoare florii soarelui, oferind polen și nectar albinelor într-o perioadă cand acestea se aprovizionează cu hrana pentru iarnă.
Denumirea științifică: Levisticum officinalis
Denumirea populară: leuștean
Denumirea provizorie soi: Leuștean LUCHIAN
Soi peren ce poate fi cultivat în câmp și în sistem intensiv în spații protejate. Are potențial mare de producție asigură lăstari și frunze proaspete pe o perioadă lungă de timp începând cu luna martie și până la venirea înghețului. Soiul se caracterizează prin tufă cu diametrul mediu de 60 cm în luna aprilie, foliaj de culoare verde deschis, cu frunze imparipenat compuse din 7 foliole trifoliate și triunghiulare. Întreaga frunză poate ajunge la lungimea de 36,4 cm iar pețiolul acesteia are in medie lungimea de 11,7 cm. Soiul se distinge prin aromă puternică, specifică și poate fi cultivat cu succes și în sistem ecologic.
Denumirea științifică: Cucurbita pepo patissoniana
Denumirea populară: patison
Denumirea provizorie soi: Patison ACHIM
Soi de patison cu creștere nedeterminată poate fi cultivat în câmp cât și în spații protejate. de preferat în sistem palisat. Fructele acestuia sunt apreciate ca o delicatesă, înlocuind cu succes in diverse preparate culinare dovlecelul. Totodată este căutat pentru aspectul sau ornamental deosebit de frumos, având capacitate mare de păstrare după recoltare, fiind numit popular dovlecelul cu degete. Aparatul foliar al plantei este compus din frunze mari, trilobate sau pentalobate, pubescente și cu nervațiuni proeminente. Florile unisexuat monoice sunt deosebit de decorative, de dimensiuni mari, cu un diametru mediu de 7 cm, de culoare galben luminos si pot fi folosite ca atare in diverse preparate culinare; Fructele sunt de culoare alb imaculat iar la maturitatea fiziologica se transformă în galben portocaliu. De menționat faptul că fructele pot fi folosite in diverse aranjamente decorative având capacitate mare de păstrare de la o recoltare la alta;
Denumirea științifică: Brassica oleracea
Denumirea populară: varza
Denumirea provizorie soi: Varza LICURIȘCA
Soiul de varza Licurișca provine din populația locală cu același nume, fiind considerata una dintre cele mai vechi populații locale de varză de toamnă de pe teritoriul României; Aceasta o întâlnim în literatura de specialitate începând cu anul 1873, însă după 1926 varietăți desprinse din populația de baza Licurișca încep sa fie descrise cu exactitate de specialiștii români din legumicultură. În timp, materialul inițial de bază s-a degradat din punct de vedere genetic datorită nerespectării pașilor de selecție conservativă și nerespectării distanțelor optime de izolare biologică față de celelalte soiuri. Specialiștii BRGV Buzău, analizând pericolul la care a fost expus soiul endemic, au intervenit pentru reabilitarea acestuia obținând din populația locală de bază un genotip nou, ce prezintă caracteristicile genotipului autohton de odinioară. Soiul prezintă căpățână sferică, ușor aplatizată cu o greutatea medie de 3,5 kg, frunzele sunt subțiri, ușor gofrate, puternic acoperite cu pruină conferind acesteia rezistență genetică la agenții patogeni specifici. Soiul se pretează atât consumului în stare proaspătă cât și industrializată, în special murată fiind apreciată pentru frunzele sale subțiri, catifelate, lipsite de nervuri tari si elastice.
Denumirea științifică: Solanum lycopersicum
Denumirea populară: tomate
Denumirea provizorie soi: Tomate SERENA
Soi de tomate cherry cu creștere nedeterminată, destinat pentru consum în stare proaspătă. Plantele prezintă foliaj de culoare verde închis, inflorescențe bogate compuse, cu fructe ovoide de dimensiuni mici, de culoare roșu strălucitor, cu aromă specifică și gust deosebit. Greutatea medie a unui fruct este de 20 g. Fructele prezintă fermitate mare ș maturare concentrată, ceea ce permite recoltarea inflorescenței întregi și comercializarea ca atare. Soiul poate fi cultivat atât în spatii protejate cât și în câmp. Caracterul forte al soiului este dat de potențialul mare de producție peste 3,5 kg în câmp și 5 kg în spații protejate, fructele fiind apreciate pentru gustul și aroma specifică;
Denumirea științifică: Solanum lycopersicum
Denumirea populară: tomate
Denumirea provizorie soi: Tomate VITAMINA
Soi de tomate cu creștere nedeterminată, destinat pentru consum in stare proaspătă și industrializare. Materialul genetic folosit inițial în ameliorarea acestui soi provine dintr-o populație locală ce în trecut era cultivată pe scară largă în bazinele legumicole Ilfov și Giurgiu. Soiul ameliorat prezintă caracteristicile autentice specifice tomatelor tradiționale. Fructele sunt rotund înalte, de culoare galben portocaliu, cu aromă specifică și gust deosebit. Greutatea medie a unui fruct este de 220 g. Fructele prezintă fermitate medie. Soiul poate fi cultivat atât în spații protejate cât și în câmp, ajungând la o producție de 3,5 kg în câmp și 5,2 kg în spații protejate.